32. Dani hrvatskog filma

Od 15. do 21. svibnja u Studentskom centru održat će se najstariji hrvatski filmski festival, 32. Dani hrvatskog filma. Dani će svečano biti otvoreni u utorak, 16. svibnja 2023. u Kinu SC (Savska 25) s početkom u 20 sati, a otvorit će ih predstavnici Ministarstva kulture i medija, HAVC-a te ravnatelj SC-a, g. Mirko Bošnjak.

Raspored filmova

Nakon svečanog otvaranja, u 21 sat slijedi blok igranih filmova u konkurenciji:

  • BANIJA (Nebojša Slijepčević, 17′)
  • BOCA DE FERRO (Matej Matijević, 21′)
  • SPROVOD (Šimun Šitum, 23′)
  • SOTONAC (Tin Mihaljević, 11′)
  • BADNJAK (Jakov Nola, 30′)
  • MOJ NIKOLA (Martina Marasović, 23′)

Večer ćemo završiti koncertom Ljetnog kina u Teatru &TD nakon kojeg nastupa DJ Pezo.

68 filmova u konkurenciji

Tradicionalni festival najboljih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjometražnih igranih filmova ove godine prikazuje 68 filmova u konkurenciji, a nudi i atraktivan popratni program u kojem HAVC obilježava 15., a Zagreb film 70. rođendan kao i Pulski filmski festival. Također, u popratnom eksperimentalnom filmskom programu prema odabiru Ivana Paića na rasporedu su filmovi Damira Čučića, Borisa Poljaka te Ivana Faktora. Dokumentarnim filmom Dora – Bijeg u glazbu, koncipiranim u formi potrage za minulim vremenom, autori Kyra Steckeweh i Tim Van Beveren u fokus stavljaju upečatljivu ulogu jedinstvene žene i umjetnice, kakva je bila Dora Pejačević, u kontekstu europske kulturne povijesti.

Okrugli stol na temu Hrvatski film i publika: od povjerenja do gledanosti, okupit će predstavnike Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Hrvatskog društva filmskih kritičara (HDFK), Pulskog filmskog festivala, Dana hrvatskog filma, Dana hrvatskog filma, Kino mreže, udruge neovisnih kinoprikazivača te hrvatskih kinodistributera, a moderator programa je Boško Picula.

Brojni događaji u sklopu festivala

Izložbu filmskih plakata razgledajte u predvorju Kina SC tijekom cijelog festivala, a ako želite provjeriti svoje znanje o filmu, prijavite se na kviz koji će se održati 15. svibnja u kafiću &TD-a s početkom u 19 sati. Više informacija potražite OVDJE.

Još nekoliko upražnjenih mjesta ostalo je za radionicu Audicija kao networking voditeljice Katarine Madirazza, namijenjenu prvenstveno glumcima kako bi vidjeli i shvatili što stoji iza procesa audicije. Te radionicu filmske kritike, Hrvatski film traži kritičare, koju će voditi filmska kritičarka Višnja Pentić.

Prijaviti se možete na danihrvatskogfilma@sczg.hr.

Raspored programa potražite OVDJE, a sve informacije možete pronaći na web stranici te društvenim mrežama festivala.

Ulaz na sve programe je besplatan!

Naše ostale filmske vijesti potražite ovdje.

+ ranije objave
Verified by MonsterInsights