Američka filmska akademija znanosti i umjetnosti (AMPAS) objavila je kako uvode kategoriju najboljeg castinga. Odnosno nagradu za najbolji odabir glumačkog ansambla. Oscari za “Best Achievement in Casting” počet će se dodjeljivat od 98. dodjele 2026. godine.

Ovo je prva kategorija dodana još od 2001. kada su se počeli dodjeljivati Oscari za najbolji dugometražni animirani film. Ovime se ukupan broj kategorija vraća na 24 nakon što su 2020. kategorije montaže i miksanja zvuka spojene u jedinstvenu kategoriju. Casting Directors ogranak Akademije je osnovan u srpnju 2013. godine i broji gotovo 160 članova.


“Casting redatelji igraju ključnu ulogu u filmskom stvaralaštvu, a kako se Akademija razvija, ponosni smo što dodajemo casting disciplinama koje prepoznajemo i slavimo”, rekli su izvršni direktor Akademije Bill Kramer i predsjednica Akademije Janet Yang. “Čestitamo našim članovima Casting Directors grane na ovoj uzbudljivoj prekretnici i njihovoj predanosti i marljivosti tijekom ovog procesa.”

Borba za priznanje casting redatelja datira još iz kasnih 1990-ih, kada je postojao žestok pritisak da se ono doda ceremoniji. Međutim, tada nije imao širu podršku i nije zaživio.

Unutar Akademije se već godinama vodi rasprava i o uvođenju kategorije za najbolje kaskadere, što je naišlo na značajnu podršku filmske industrije i fanova, međutim još se ne zna hoće li se ova kategorija uvesti.

96. dodjela Oscara održat će se u nedjelju, 10. ožujka, a tko je sve nominiran, pogledaj OVDJE.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights