Američka akademija umjetnosti i znanosti, organizacija koja stoji iza Oscara, privremeno je usred pandemije koronavirusa izmijenila zahtjeve koje filmovi moraju ispuniti kako bi mogli biti nominirani, te će omogućiti filmovima sa streaming servisa da budu nominirani.

Do sada su filmovi koji žele biti nominirani morali biti prikazani minimalno sedam dana zaredom, tri puta dnevno u barem jednom kinu u Los Angelesu. S obzirom na trenutnu situaciju zbog koje će kina biti zatvorena mjesecima, Akademija je odlučila da će i filmovi sa streming servisa biti u konkurenciji za nominacije, bez obzira na to jesu li bili prikazani u kinima ili nisu. Ova mogućnost ukida se čim se otvore kina. Filmovi koji žele biti razmatrani za nominacije morat će biti dostupni na novom streaming servisu “Academy Screening Room” koji će biti dostupan samo članovima Akademije.

Navedeni streaming servis od sada će služiti i za gledanje svih filmova za razmatranje za nominacije, a ovo će biti zadnja godina da će Akademija svojim članovima filmove za razmatranje slati na takozvanim DVD screenerima.

Još jedna velika promjena je da će se dvije zvučne kategorije – najbolje miksanje zvuka (sound mixing) i najbolja montaža zvuka (sound editing), spojiti u jednu kategoriju. Do ovoga je vrlo vjerojatno došlo zato što većina članova Akademije ne zna razliku između ove dvije kategorije. Ovom promjenom će se broj kategorija smanjiti s 24 na 23.

93. dodjela filmskih nagrada Oscar na programu je 28. veljače 2021.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights