oscari 2024 favoriti

S nedjelje na ponedjeljak očekuje nas najvažnija noć godine u Hollywoodu. Pred nama je 96. dodjela nagrada Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, odnosno Oscari. Dodjelu će po četvrti put voditi Jimmy Kimmel.

U ovome tekstu prognozirat ćemo tko će pobijediti u sve 23 kategorije. Počet ćemo s takozvanim above the line, glavnim kategorijama, zatim prelazimo na tehničke nagrade i završavamo kratkometražnim filmovima. Svi koji prate Oscare znaju da su Oscari jako predvidivi. I u većini kategorija postoji očiti favorit koji na kraju i osvoji zlatni kipić. Ipak, ove godine nas napokon očekuje neizvjesna borba u nekoliko kategorija te će ovo biti najneizvjesniji Oscari u posljednjih nekoliko godina. Oppenheimer prednjači s 13 nominacija, a slijede Poor Things s 11 i Killers of the Flower Moon s 10 nominacija. Prema svemu sudeći, najviše Oscara osvojit će Oppenheimer koji bi vrlo lako mogao slaviti u čak 8 kategorija. Zadnji best picture winner koji je osvojio toliko Oscara bio je The Lord of the Rings: The Return of the King. On je prije 20 godina osvojio rekordnih 13 Oscara. Najveći gubitnik prema svemu sudeći će biti Killers of the Flower Moon. On najveće šanse za Oscar ima u najneizvjesnijoj kategoriji pa je vrlo lako da kući ode praznih ruku. To bi nakon Gangs of New York i The Irishman bio treći Scorseseov film s 10 nominacija koji je kući otišao praznih ruku.

P.S. Ako ti se ne da sve čitati, na dnu teksta je slika sa svim našim predviđanjima na jednom mjestu.

Najbolji film i najbolja režija

Ironično je da su dvije glavne nagrade, koje su obično najneizvjesnije, ove godine najveći ziceri. Oppenheimer i Christopher Nolan su ove godine osvojili više-manje sve nagrade za najbolji film i režiju. Stoga predviđamo da će isti uspjeh ponoviti i na Oscarima. Osim što je osvojio nagrade na svim ranijim dodjelama, Oppenheimer je film kojega vole i publika i kritičari i filmska industrija. Osim toga, zaradio je skoro milijardu dolara i prvi je pravi blockbuster u posljednjih 20 godina koji će osvojiti najprestižniju filmsku nagradu. Nolan će svoju impresivnu karijeru napokon okruniti Oscarom za najbolju režiju. Fun fact: zbog negativnih reakcija nakon što Nolanov The Dark Knight 2009. nije bio nominiran za najbolji film, Akademija je sljedeće godine broj nominiranih proširila s pet na deset filmova.

Glumačke nagrade

Robert Downey Jr. za najbolju sporednu ulogu za Oppenheimer i Da’Vine Joy Randolph za The Holdovers su jedni od najvećih zicera večeri. I Cillian Murphy iz Oppenheimera je više-manje siguran za najbolju glavnu ulogu. Jedina konkurencija mu je Paul Giamatti iz The Holdovers koji je osvojio Critics Choice i Golden Globes nagrade.

Nagrada za najbolju glavnu glumicu uvjerljivo je najnapetija nagrada večeri. Za Oscara se bore Emma Stone za Poor Things i Lily Gladstone za Killers of the Flower Moon. Stone je osvojila Critics Choice, Golden Globe i BAFTA nagrade zbog čega je bila favorit… Sve do SAG nagrade koja je pripala Gladstone. Gladstone je ranije osvojila Zlatni Globus za najbolju glavnu ulogu u drami, a Stone u komediji. Potpuno iste nagrade osvojile su prošle godine Cate Blanchett i Michele Yeoh, te je Yeoh nakon SAG nagrade slavila i na Oscarima. Valja napomenuti da je glumila u filmu koji je osvojio sedam Oscara uključujući i onaj za najbolji film. Gladstone je svojem filmu ipak jedina šansa za Oscar. Screen Actors Guild (SAG) nagrade su najvažnije glumačke nagrade prije Oscara i dodjeljuju se zadnje pa dobitniku daju dodatni momentum. Zbog tog momentuma ali i povijesne prve glumačke nagrade za Indijanku, blagu prednost dajemo Gladstone. Emma Stone već ima Oscara za La La Land pa glasači možda misle kako ne zaslužuje još jednoga tako rano. No ipak treba napomenuti da je ona srž svoga filma za razliku od Gladstone.

Najbolji originalni i adaptirani scenarij

Favoriti su Anatomy of a Fall za originalni i American Fiction za adaptirani scenarij. Račune bi im mogli pomrsiti The Holdovers i Oppenheimer.

Najbolji strani, animirani i dokumentarni film

Svi su bili uvjereni da će francuski Anatomy of a Fall vrlo lako osvojiti kategoriju najboljeg stranog filma i da bi mogao biti nominiran i za još nekoliko važnih kategorija. Međutim, nakon što ga Francuska nije niti predložila za nominaciju, britanski The Zone of Interest je preuzeo titulu očitog favorita nakon nominacija u još četiri kategorije.

Za najbolji animirani film se bore Spider-Man: Across the Spider-Verse i The Boy and the Heron. Akademija ovdje obično glasa za popularniji film što ide na ruku Spider-Manu. Ali treba napomenuti da bi ovo uz Toy Story filmove bio jedini nastavak koji je osvojio ovu nagradu. The Boy and the Heron na ruku ide što ga je režirao legendarni Hayao Miyazaki te bi to moglo biti prevaga. Mi blagu prednost dajemo Spider-Manu.

U kategoriji dokumentarnog filma, u favorita se promaknuo potresni 20 Days in Mariupol koji je najgledaniji od svih nominiranih. A pomaže i činjenica da je film o ratu u Ukrajini. Prošle godine nagradu je osvojio anti ruski Navalny.

Tehničke kategorije

Nagrade za najbolju montažu, kameru i zvuk predviđamo Oppenheimeru. U kategoriji najboljeg produkcijskog dizajna, blagu prednost dajemo Poor Things ispred Barbie.

Nagrada za najbolje vizualne efekte jedna je od najneizvjesnijih – The Creatoru i Napoleonu uz ruku ide što imaju nominacije i u ostalih nekoliko kategorija, ali Godzilla Minus One je najgledaniji i najkvalitetniji od nominiranih te mislimo da će osvojiti nagradu ispred favorita The Creator.

Najbolja glazba, kostimi, šminka i frizura

Oppenheimer je favorit i na nagradu za najbolju glazbu.

Favorit za najbolju pjesmu je iz Barbie What Was I Made For? popularne Billie Eilish. Ove će dvadesetdvogodišnjakinji biti drugi Oscar i postat će najmlađa višestruka dobitnica Oscara.

Isto kao i za produkcijski dizajn, za kostimografiju je neizvjesna borba između Poor Things i Barbie. Kod produkcijskog dizajna smo se odlučili za Poor Things, pa ćemo kod kostima za Barbie ali bi se vrlo lako mogo desiti da filmovi zamijene nagrade ili da jedan film slavi u obje kategorije.

U kategoriji najbolje šminke i frizure veliki favorit je Maestro.

Kratkometražni filmovi

Nagrade za shortove odnosno kratkometražne filmove uvijek je teško pogoditi jer nisu vezane niti za jednu drugu kategoriju niti važniju dodjelu nagrada. Prema kladionicama, favoriti su The Wonderful Story of Henry Sugar za igrani short, The ABCs of Book Banning za dokumentarni i War Is Over za animirani short. Iza Henry Sugara stoji Wes Anderson kojemu je ovo osma nominacija u petoj različitoj kategoriji. Zbog Andersenove popularnosti smatramo da će The Wonderful Story of Henry Sugar pobijediti ali mnogi smatraju da je Red, White and Blue puno kvalitetniji film. Zbog popularnosti predviđamo i War Is Over koji je inspiriran glazbom Johna Lennona i Yoko Ono iako kritičari misle da je najlošiji od svih nominiranih. Kod dokumentarnog filma predviđamo The Last Repair Shop, a uz favorita The ABCs of Book Banning šanse za osvajanje ima i Nǎi Nai & Wài Pó.

Radi preglednosti, evo favorita u svim kategorijama na jednom mjestu.

Sve u svemu, u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje nas još jedna zanimljiva i napeta dodjela. Prijenos s crvenog tepiha i predstavljanje nominiranih filmova počinje u 23:20 na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, a sama dodjela oko 1 sat. Da ostanete budni pobrinuti će se već uigrana ekipa koju čine Nenad KorkutAlemka Lisinski i Boško Picula.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights