ABC koji prenosi dodjelu Oscara, već godinama neke Oscar kategorije pokušava izbaciti iz prijenosa uživo. Nakon rekordno niske gledanosti 2021. godine, čini se da im se želja djelomično ostvarila. U pismu poslanom nominiranima i članovima Akademije, predsjednik Američke filmske akademije znanosti i umjetnosti (AMPAS) David Rubin otkrio je da će osam kategorija biti dodijeljeno prije ceremonije uživo, a zatim istaknuto i ubačeno u ceremoniju tijekom prijenosa.

U pismu članovima, Rubin je naveo kako će ceremonija u Dolby Theatru početi sat vremena ranije kako bi se dodijelilo osam kategorija, odnosno trećina nagrada prije početka prijenosa uživo. Dodjele Oscara u tim kategorijama zatim će se neprimjetno spojiti u televizijsku emisiju uživo.

Osim toga, posebno je istaknuo kako će svi nominirani u svim kategorijama i dalje biti prikazani u eteru kao i njihovi govori zahvale. Svi nagrađeni filmaši tako će i dalje imati slavljenički “Oscar moment” kakav zaslužuju na pozornici Dolbyja ispred oduševljene publike.

Osam kategorija koje će biti dodijeljene ranije su Montaža, Glazba, Zvuk, Šminka i Frizura, Scenografija, te Igrani, Animirani i Dokumentarni kratkometražni film. Posebno je ironično što će dodjela nagrade za najbolju montažu kasnije biti umontirana u prijenos uživo.

Pismo predsjednika Akademije Davida Rubina

Razlog za ovakvu vrstu dodjele je kako bi sama ceremonija uživo bila zanimljivija i brža bez puno praznoga hoda između kategorija te kako bi ceremonija završila unutar tri sata i imala dovoljno vremena za razne glazbene izvedbe, filmske posvete, skečeve i monologe ovogodišnjih voditeljica.

Valjda napomenuti kako ovakav stil dodjele koriste i neke druge ceremonije kao na primjer Tony i MTV Video Music Awards i da su te dodjele zaista montirane da izgledaju kao da se sve odvija uživo, no ostaje pitanje koliko će zapravo biti popunjen Dolby Theatre sat vremena prije početka “prave” ceremonije.

Sve u svemu, ovo se čini kao još jedan primjer kojim Akademija nastoji pridobiti širu publiku koja Oscare ionako neće gledati, a pritom otuđuje svoju vjernu “niche” publiku koja zaista voli filmove i ne smeta joj duga ceremonija dodjele.

94. po redu dodjela filmske nagrade Oscar bit će održana 27. ožujka u Dolby Theatreu u Hollywoodu, a kompletnu listu nominiranih filmova pogledajte OVDJE.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights