Pregled kritički najbolje ocijenjenih filmova koji su svjetsku premijeru imali prošloga mjeseca.

9. Bombshell

Film baziran na istinitoj priči o tome kako su zaposlenice televizijske kuće Fox News odlučile prozvati direktora te kuće, Rogera Ailesa, koji je godinama, bez posljedica, seksualno napastovao i uznemiravao žene koje su radile za Fox News. U glavnim ulogama su dobitnice Oscara Nicole Kidman i Charlize Theron i za Oscara nominirana Margot Robbie. Film možete pogledati u domaćim kinima.

8. Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker

Deveti i (za sada) posljednji film čuvene Skywalker sage koja je započela davne 1977. prvim Star Wars filmom. U posljednjem dijelu nove trilogije zli car Palpatine misteriozno se vraća dok se naši junaci i pokret otpora još jednom bore protiv Sithova i First Ordera. Iako je većina fanova filmom razočarana, film se svakako isplati pogledati, ako ništa drugo barem zbog odličnih sceni borbe i zbog svima dragih likova iz originalne trilogije koji se pojavljuju i u „Usponu Skywalkera“.

7. Richard Jewell

Novi film legendarnoga Clinta Eastwooda donosi nam istinitu priču o zaštitaru Richardu Jewellu koji je spasio tisuće života od bombaškoga napada na Olimpijskim igrama 1996. godine. Jewell od heroja ubrzo postane glavni sumnjivac nakon što novinari počnu lažno izvještavati da je upravo on odgovoran za teroristički napad. Film u našim kinima možete pogledati od 30. siječnja.

6. The Two Popes

Iza vatikanskih zidina konzervativni papa Benedikt i liberalniji budući papa Franjo moraju pronaći zajednički jezik kako bi stvorili novi put za katoličku Crkvu. U glavnim ulogama ove Netflixove drame s elementima komedije su Anthony Hopkins i Jonathan Pryce.

5. Dark Waters

Istinita priča o dvadesetogodišnjoj pravnoj borbi odvjetnika Roberta Billota (M. Ruffalo) s kompanijom DuPont koja je godinama trovala ljude i životinje štetnim kemikalijama i sve to zataškavala.

4. Little Women

Ekranizacija poznatoga romana Male žene o odrastanju četiriju sestara March. Priča započinje dok njihov otac služi kao vojni kapelan u Američkom građanskom ratu, a pred djevojkama je težak zadatak: očuvati zajedništvo i toplinu obiteljskog doma, pobijediti svoje mane i slabosti te iz zaigranih djevojaka stasati u ozbiljne mlade žene. Film u domaća kina dolazi 23. siječnja.

3. Uncut Gems

Karizmatični Howard (A. Sandler), draguljar iz New Yorka koji uvijek traži novu poslovnu priliku, donosi niz oklada s visokim ulozima koje bi mogle voditi do preokreta života. Howard mora donijeti niz riskantnih odluka, uravnotežujući posao, obitelj i zadirati protivnike sa svih strana, u svojoj neumoljivoj potrazi za konačnom pobjedom.

2. 1917

Napeta ratna drama oskarovca Sama Mendesa, prati dva mlada britanska vojnika koji dobivaju naizgled nemoguću misiju. U utrci protiv vremena moraju prijeći neprijateljski teritorij i dostaviti poruku koja će zaustaviti ubojiti napad na stotine vojnika koji nemaju pojma da se napad sprema, a među njima je i brat jednog od dvojice vojnika. Posebnost ovoga filma je što je snimljen tako da se doima da je cijeli film snimljen u jednome kadru. U domaćim kinima film možete pogledati od 9. siječnja.

1. Marriage Story

Redatelj, scenarist i producent Noah Baumbach donosi nam pažljiv i suosjećajan pogled na raspad braka između kazališnog redatelja (A. Driver) i glumice (S. Johansson) te obitelj koja ostaje zajedno. Većina kritičara Marriage Story smatra jednim od najboljih filmova godine i uspoređuje ga s hit filmom Kramer vs. Kramer iz 1979. koji je osvojio Oscare za najbolji film, scenarij, redatelja, a Dustin Hoffman i Meryl Streep osvojili su i glumačke nagrade. Iako će Marriage Story teško ponoviti uspjeh svoga prethodnika veliki je favorit za nekoliko nagrada kao što su one za glumce i najbolji scenarij. Film je dostupan na Netflixu.

Naše ostale filmske vijesti možete pročitati ovdje.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights