najbolji filmovi lipnja

Kako ni ovoga mjeseca nisu otvorena kina, ostali smo zakinuti za zvučne naslove kao što su Wonder Woman 1984, Top Gun: Maverick, Greyhound i Candyman. Od novih filmova pogledati smo mogli samo ome koji su premijeru imali na streaming servisima te smo iz te ponude za vas izdvojili kritički najbolje ocijenjene filmove prošloga mjeseca.

5. 7500

Mladi kopilot (J. Gordon-Levitt) pokušava spasiti živote putnika i sebe nakon što teroristi preuzmu kontrolu nad letom od Berlina do Pariza, razvivši pritom neobičnu vezu s jednim od terorista. Film počinje vrlo napeto ali ta napetost je s vremenom sve manja iako radnja nimalo ne usporava, odnosno radnja se odvija u “pravom vremenu” te cijeli teroristički napad traje sat i pol kao i film. Joseph Gordon-Levitt je najveća snaga ovog niskobudžetnog filma čija se radnja odvija samo u kokpitu aviona. Ovaj triler je dugometražni prvijenac Oscarom nominiranog njemačkog redatelja Patricka Vollaratha, a dostupan je na Amazon Prime Video.

4. Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Will Ferrell i Rachel McAdams su Lars i Sigrit, naivni glazbenici iz maloga mjesta na Islandu kojima je od malena životni cilj bio pobijediti na Euroviziji. Lars i Sigrit oforme duo Fire Saga i spletom bizarnih okolnosti odlaze predstavljati Island na Euroviziji. Ova komedija nastala u suradnji s Eurovizijom, u jednakoj količini prikazuje sve čari tog natjecanja ali i parodizira neke apsurdnije elemente i izvođače koji su poznati svim fanovima Eurovizije. Fanovi će sigurno prepoznati i mnoge prijašnje natjecatelje koji se pojavljuju u filmu. U sporednim ulogama su odlični Pierce Brosnan kao razočarani otac i Dan Stevens koji ukrade svaku scenu u kojoj se pojavljuje kao šarmantni ruski izvođač. Treba pohvaliti i originalne pjesme koje iako su komične i apsurdne, zvuče kao nešto što bi mogli čuti na Euroviziji. Film je dostupan na Netflixu.

3. Babyteeth

Babyteeth je drama/komedija o bolesnoj tinejdžerici koja umire od raka i zaljubljuje se u nekoliko godina starijeg dilera, noćna mora njezinih roditelja koji se bore s vlastitim problemima. U glavnim ulogama su odlični mladi glumci Eliza Scanlen i Toby Wallace, dok oca glumi standardno dobar Ben Mendelsohn.

2. The King of Staten Island

Nova komedija Judda Apatowa u kojoj pratimo Scotta (Pete Davidson), lijenčinu koja po cijele dane puši travu i mašta o tome da postane tattoo majstor i tako se nosi s činjenicom da mu je dok je bio dječak, otac vatrogasac tragično preminuo. Nakon što se Scott i mamin novi dečko koji je također vatrogasac, potuku, oboje su izbačeni iz kuće i Scott je primoran napokon odrasti i učiniti nešto sa svojim životom. Komičaru Peteu Davidsonu ovo je svakako najbolja uloga u kratkoj glumačkoj karijeri, a u sporednim ulogama su odlični komičar Bill Burr i oskarovka Marisa Tomei. Davidson je i jedan od scenarista filma koji je donekle autobiografski s obzirom na to da je Davidsonov otac bio vatrogasac koji je poginuo u terorističkom napadu 11. rujna.

1. Da 5 Bloods

Kontroverzni oskarovac Spike Lee donosi nam priču o četiri afričko-američka ratna veterana koji se nakon više od 40 godina vraćaju u Vijetnam kako bi pronašli i kući doveli ostatke svog preminulog prijatelja, ali i pronašli zlato koje su za vrijeme rata zakopali. Glumačku postavu predvode karakterni glumci Norm Lewis, Clarke Peters, Isiah Whitlock Jr. i Delroy Lindo kojemu mnogi predviđaju Oscar nominaciju za ulogu paranoičnog republikanca koji boluje od PTSP-a. Lee se odlučio na zanimljiv odabir da isti glumci bez šminke i vizualnih efekata glume sebe u sadašnjosti i u flashback scenama iz Vijetnamskog rata u kojima im se pridružuje i Chadwick Boseman u ulozi supervojnika Stormin’ Normana po čije su se ostatke vratili. S obzirom na rasno-političku tematiku filma i Black Lives Matter prosvjede, Da 5 Bloods je u Americi dobio mnogo pozitivne ali i negativne pozornosti. Film je dostupan na Netflixu.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights