Ususret skorašnjih Oscara, sastavili smo listu 10 najboljih filmova iz prošle godine po izboru Filmopedije.

Lista je nastala tako što je svaki od tri admina sastavio svoju listu od 15 filmova od kojih je onda nastala zajednička lista 10 najboljih filmova po našem izboru. Zasebne liste nalaze se na dnu članka, a neki od filmova koji su se zamalo našli u TOP 10 su The Iron Claw, Past Lives, Society of the Snow, June i Sisu. Valja napomenuti da još nismo imali prilike pogledati filmove kao što su Godzilla Minus One i The Boy and the Heron koji bi se možda našli na listi. Dobre filmove za koje nije bilo mjesta na ovoj listi pronađi u rubrici TOP LISTE u kojoj smo birali najbolje filmove svakoga mjeseca.

10. Anatomy of a Fall

Francuska sudska drama o ženi koja je osumnjičena za misteriozno ubojstvo svog muža, a njihov slijepi sin suočava se s moralnom dilemom kao glavni svjedok. Film je nominiran za Oscare u kategorijama najboljeg filma, režije, glavne ženske uloge, originalnog scenarija i montaže. Našu recenziju pročitaj OVDJE.

9. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Šarmantni lopov i skupina nevjerojatnih avanturista pripremaju epsku pljačku kako bi vratili izgubljenu relikviju, ali stvari krenu opasno po zlu kada naiđu na pogrešne ljude.

8. The Zone of Interest

Drama o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu i njegovoj supruzi Hedwig, koji nastoje izgraditi život iz snova za svoju obitelj u kući i vrtu pokraj zloglasnog logora. Zona Interesa je nominirana za Oscare za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, strani film i zvuk. Našu recenziju pročitaj OVDJE.

7. Guardians of the Galaxy Vol. 3

James Gunn oprostio se od Marvela sa trećim nastavkom Čuvara galaksije u kojem je uz prepoznatljivi humor dodao i tragične elemente. Još uvijek tugujući zbog gubitka Gamore, Peter Quill okuplja svoj tim da obrane svemir i zaštite jednoga od svojih, u misiji koja bi mogla značiti kraj Čuvara. Film je ostvario Oscar nominaciju za najbolje vizualne efekte. Recenziju pročitaj OVDJE.

6. Barbie

Barbie i Ken žive naizgled savršeni život u šarenom svijetu Barbie Landa. Međutim, kada dobiju priliku otići u stvarni svijet, ubrzo otkrivaju radosti i opasnosti života među ljudima. Barbie je sa 1,44 milijarde $ bio film sa najvećom zaradom prošle godine. Ovaj hit je nominiran za osam Oscara – najbolji film, adaptirani scenarij, sporedni glumci, scenografija, kostimi i dvije pjesme. Našu recenziju pročitaj OVDJE.

5. Spider-Man: Across the Spider-Verse

Miles Morales katapultira se kroz Multiverse, gdje se susreće s timom Spider-ljudi zaduženih za zaštitu njegovog postojanja. Kad se heroji sukobe oko toga kako se nositi s novom prijetnjom, Miles mora redefinirati što znači biti heroj. Novi Spider-Man će voditi gustu bitku s The Boy and the Heron za najbolji animirani film na Oscarima.

4. Poor Things

Nevjerojatna priča o fantastičnoj evoluciji Belle Baxter; mlade žene koju je u život vratio briljantni i neortodoksni znanstvenik, dr. Godwin Baxter. Ova sci-fi dramedija Yorgosa Lanthimosa nominirana je za čak jedanaest Oscara – najbolji film, režija, glavna i sporedna uloga, adaptirani scenarij, kamera, montaža, glazba, scenografija, glazba, kostimi i šminka i frizura. Našu recenziju možeš pročitati OVDJE.

3. Killers of the Flower Moon

Novi film Martina Scorsesea prati seriju ubojstava unutar indijanskog plemena Osage u Oklahomi 1920-ih godina. Osage su postali najbogatiji narod na svijetu nakon što je na njihovom teritoriju pronađena nafta. Mnogi su ih zbog toga iskorištavali kako bi došli do novca, što je dovelo do niza ubojstava koja su stala tek dok je uskočio FBI. Film je nominiran za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu ulogu, montažu, kameru, scenografiju, glazbu, pjesmu i kostime. Najveću šansu za osvajanje Oscara za film ima Lily Gladstone. Našu recenziju filma pročitaj OVDJE.

2. Oppenheimer

Priča o američkom znanstveniku J. Robertu Oppenheimeru i njegovoj ulozi u razvoju atomske bombe tijekom Drugog svjetskog rata. Nolanova biografska drama prevodi nominirane na Oscarima sa čak trinaest nominacija i favorit je za osvajanje većine nagrada uključujući i one za najbolji film i režiju. Oppenheimer je još nominiran za najboljeg glavnog i sporedne glumce, scenarij, kameru, zvuk, glazbu, montažu, scenografiju, kostime. šminku i frizuru. Našu recenziju pročitaj OVDJE.

1. The Holdovers

Mrzovoljni profesor povijesti u izoliranom internatu, prisiljen je ostati na kampusu tijekom praznika s problematičnim učenikom koji nema kamo otići. Iznenađujući blagdanski hit The Holdovers je nominiran za najbolji film, glavnu i sporednu ulogu, originalni scenarij i montažu. Da’Vine Joy Randolph gotovo pa sigurno osvaja Oscar za najbolju sporednu glumicu. Recenziju našeg najdražeg filma godine pročitaj OVDJE.

TOP 10 – Marko

 1. The Holdovers
 2. Oppenheimer
 3. Poor Things
 4. Guardians of the Galaxy Vol. 3
 5. Barbie
 6. Spider-Man: Across the Spider-Verse
 7. Killers of the Flower Moon
 8. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
 9. The Zone of Interest
 10. Society of the Snow

TOP 10 – Dario

 1. The Iron Claw
 2. June
 3. Oppenheimer
 4. Past Lives
 5. Poor Things
 6. Anatomy of a Fall
 7. The Holdovers
 8. Killers of the Flower Moon
 9. BlackBerry
 10. Talk to Me

TOP 10 – Matija

 1. The Holdovers
 2. Anatomy of a Fall
 3. Killers of the Flower Moon
 4. Sisu
 5. Barbie
 6. The Zone of Interest
 7. Spider-Man: Across the Spider-Verse
 8. Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves
 9. Oppenheimer
 10. The Teachers’ Longue
+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights