Ususret sutrašnjih nominacija za Oscare, sastavili smo listu 10 najboljih filmova iz prošle godine po izboru Filmopedije.

Lista je nastala tako što je svaki od tri admina sastavio svoju listu od 10 do 15 filmova od kojih je onda nastala zajednička lista 10 najboljih filmova po našem izboru. Zasebne liste nalaze se na dnu članka, a neki od filmova koji su se zamalo našli u TOP 10 su Avatar: The Way of WaterBlack Panther: Wakanda ForeverBones and All, Hustle, Triangle of Sadness, Glass Onion: A Knives Out Mystery, Weird: The Al Yankovic Story i Bullet Train. Valja napomenuti da još nismo imali prilike pogledati filmove kao što su The Whale, Women Talking i Babylon koji bi se možda našli na listi. Dobre filmove za koje nije bilo mjesta na ovoj listi pronađi u rubrici TOP LISTE u kojoj smo birali najbolje filmove svakoga mjeseca.

10. The Menu

Satirična crna komedija s elementima horora i trilera o paru koji otputuje na udaljeni otok kako bi jeo u ekskluzivnom restoranu u kojemu je misteriozni kuhar pripremio raskošan jelovnik, s nekoliko šokantnih iznenađenja.

9. The Fabelmans

Autobiografska drama Stevena Spielberga u kojoj mladi Sammy Fabelman želi postati redatelj, ali ubrzo otkriva potresnu obiteljsku tajnu i istražuje kako mu moć filmova pomaže vidjeti istinu o drugima ali i o samome sebi.

8. The Banshees of Inisherin

Neobična priča o dva najbolja prijatelja koji iznenada prekidaju svoje prijateljstvo, a njihov rastanak ima potresan učinak na ruralnu zajednicu u kojoj žive. Našu recenziju filma pročitaj OVDJE.

7. Everything Everywhere All at Once

Sredovječna kineska imigrantkinja uvučena je u ludu avanturu u kojoj samo ona može spasiti one do kojih joj je stalo istražujući druge svemire i povezujući se sa životima koje je mogla voditi. Ovaj unikatni i inovativni film bit će jedan od glavnih favorita na predstojećim Oscarima.

6. Tár

Smješten u međunarodnom svijetu klasične glazbe, film se usredotočuje na Lydiju Tár koju mnogi smatraju jednom od najvećih živućih skladateljica-dirigenata i prvu žensku glazbenu voditeljicu njemačkog orkestra. Cate Blanchett bi lako mogla osvojiti Oscar za najbolju glavnu ulogu i time ući u elitno društvo glumaca s tri osvojena Oscara.

5. Top Gun: Maverick

Nakon više od trideset godina službe kao jedan od najboljih pilota u mornarici, Pete “Maverick” Mitchell vraća se u program Top Gun gdje se mora suočiti sa svojom prošlošću dok trenira skupinu mlađih borbenih pilota, među kojima je i sin Maverickovog preminulog najboljeg prijatelja Goosea.

4. Marcel the Shell with Shoes On

Marcel je slatka školjka koja živi sa svojom bakom Connie. Nekoć dio rasprostranjene zajednice školjaka, sada žive sami kao jedini preživjeli nakon misteriozne tragedije. Međutim, kada ih otkrije redatelj dokumentarnih filmova, kratki film koji objavi na internetu donosi Marcelu milijune strastvenih obožavatelja, kao i neviđene opasnosti i novu nadu da će pronaći svoju davno izgubljenu obitelj. Ovo je najmanje poznat film na listi koji je nezasluženo prošao ispod radara ali smo sigurni da će ovaj spoj animiranog i igranog filma s godinama steći status kultnoga klasika.

3. Cha Cha Real Smooth

Nakon što završi fakultet i bez jasnog cilja za budućnost, 22-godišnji Andrew počinje raditi kao pokretač zabave na bar mitzvama gdje sklapa jedinstveno prijateljstvo s mladom mamom i njenom kćeri tinejdžerkom. Cha Cha Real Smooth je osvojio nagradu za najbolji film na festivalu Sundance, a osim što glumi glavnu ulogu, mladi Cooper Raiff je i režirao, napisao scenarij i producirao film.

2. The Batman

Kada sadistički serijski ubojica Riddler počne ubijati ključne političke ličnosti u Gothamu, Batman je prisiljen istražiti skrivenu korupciju u gradu i ispitati umiješanost svoje obitelji. Našu recenziju Batman možeš pročitati OVDJE.

1. The Northman

Princ Amleth samo što nije postao muškarac kada njegovog oca brutalno ubije ujak, koji otme dječakovu majku. Dva desetljeća kasnije, Amleth je sada Viking koji je na misiji da spasi svoju majku, ubije strica i osveti oca.

TOP 10 – Marko

 1. Top Gun: Maverick
 2. The Batman
 3. The Northman
 4. The Fabelmans
 5. Avatar: The Way of Water
 6. Cha Cha Real Smooth
 7. Marcel the Shell with Shoes On
 8. Bones and All
 9. Triangle of Sadness
 10. The Unbearable Weight of Massive Talent

TOP 10 – Dario

 1. Everything Everywhere All at Once
 2. The Northman
 3. Black Panther: Wakanda Forever
 4. The Batman
 5. Cha Cha Real Smooth
 6. The Banshees of Inisherin
 7. Hustle
 8. Tár
 9. Marcel the Shell with Shoes On
 10. The Fabelmans

TOP 10 – Matija

 1. Tár
 2. The Northman
 3. Marcel the Shell with Shoes On
 4. The Menu
 5. The Batman
 6. Cha Cha Real Smooth
 7. The Banshees of Inisherin
 8. Top Gun: Maverick
 9. Bones and All
 10. The Fabelmans
+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights