božićni filmovi

Stari i novi(ji) božićni filmovi koje morate pogledati

Božić je vrijeme ljubavi, mira, darivanja i gledanja svih nastavaka Sam u kući. Ako ga se i ne odlučite sami pogledati, u jednom trenutku ćete već na nekom od TV programa naletjeti na malog Kevina McCallistera.

No ako ste se ovog Božića zaželjeli malo drugačijih filmova te vam se ne gledaju ponovno klasici kao što su Miracle on 34th Street, White Christmas ili A Christmas Story, na pravom ste mjestu. U ovom članku predložit ćemo vam pet manje poznatih Božićnih filmova. Ili barem onih za koje niste znali da se događaju na Božić.

Pa… krenimo redom.

Trading Places (1983)

božićni filmovi

U glavnim ulogama ovdje su se našla dva dobro poznata imena. Eddie Murphy kao Billy Ray Valentine te Dan Aykroyd kao Louis Winthorpe III. Winthorpe je uspješni broker koji radi u tvrtki braće Duke. 

Njih dvojica, Mortimer i Randolph Duke, pak ne mogu se složiti što više utječe na to kako će se pojedinac razviti. Je li to stvar okoline ili pak stvar osobina i nasljeđa.

Svoje suprotstavljene teorije odluče testirati tako da Winthorpu smjeste uhićenje i ostave ga bez svega, a Valentinu, sitnom prevarantu i kriminalcu, ponude njegov posao. Film je pun satire i humora, a događa se u Božićno vrijeme pa se zato našao i među našim preporukama.

We’re No Angels (1955)

božićni filmovi

Ovaj film predvodi nekoliko velikih imena starog Hollywooda, a to su Humphrey Bogart kao Joseph, Peter Ustinov u ulozi Julesa te Aldo Ray koji tumači Alberta. Njih trojica pred Božić su pobjegla iz zatvora te sada čekaju putnički brod kojim će otići daleko od same kaznionice.

No brod će na put krenuti tek za nekoliko dana, a u tom vremenu moraju se negdje skrivati. Izbor padne na kuću jednog trgovca čija obitelj se svako malo nađe u određenom problemu, a ni posao im ne ide najbolje.

Čekajući brod, trojica odbjeglih zatvorenika u Božićnom duhu pomažu svom dobroćudnom domaćinu i njegovoj obitelji riješiti sve probleme. Bilo da je riječ o trgovini, financijskim problemima ili ljubavi. A sve to čine na izuzetno zabavan način koji će vas zalijepiti za male ekrane.

Tokyo Godfathers (2003)

božićni filmovi

Na Badnju večer, troje beskućnika u Tokiju pronađe novorođenče te brzo moraju odlučiti što napraviti s bebom. Hoće li je ostaviti i jednostavno produžiti dalje? Možda će je spasiti od hladnoće i pronaći njezine roditelje? Ili će jedno od njih ispuniti svoju želju i postati majka te zadržati bebu?

Naravno, svo troje imaju drugačije odgovore na to pitanje te tijekom cijele večeri tragaju za njegovim odgovorom što ih vodi kroz veliku pustolovinu čitavim gradom.

Inače, riječ je o animiranom filmu redatelja Satoshija Kona koji je u svojoj čitavoj karijeri režirao samo četiri filma prije nego je preminuo u 46. godini života. O kvaliteti njegovih filmova dovoljno govori i činjenica kako je redatelj Darren Aronofsky otkupio prava na Satoshijev prvi film, Perfect Blue (1997), kako bi određene scene mogao kopirati za svoj film Black Swan (2010) koji je bio nominiran za pet Oscara.

Klaus (2019)

Začudo, Klaus nije toliko popularan i poznat film, iako se u godini njegovog izlaska o njemu doista mnogo pričalo. To potvrđuje činjenica kako je dobio nominaciju za najbolji animirani film, no nagradu u konačnici nije pokupio.

Radnja ovog filma prati novopečenog poštara Jespera, koji se sprijateljuje s izrađivačem igračaka, Klausom. Njihovo nevjerojatno prijateljstvo vrati veselje u mjesto na dalekom sjeveru u kojem dugo vremena nije bilo smijeha i radosti.

U dvjema navedenim glavnim ulogama našli su se Jason Schwartzman kao Jesper te Oscarovac J.K. Simmons kao Klaus. Uz njih se pojavljuju i Rashida Jones (Alva) te Norm MacDonald (Mogens), a riječ je o animiranom filmu.

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

božićni fimovi

Robert Downey Jr. je Harry Lockhart, varalica koji se predstavlja kao glumac i dolazi u Los Angeles kako bi se pripremio za ulogu u jednom filmu. Osoba koja ga priprema je privatni detektiv Gay Perry kojeg glumi Val Kilmer.

No, sve brzo krene po zlu kada se Lockhart zajedno s Perryjem i još jednom glumicom početnicom, nađe usred istrage ubojstva. Zvuči baš božićno, zar ne?

Ali film je pun dobre komedije i misterije, a režiran je pod budnim okom Shanea Blacka kojem je ovo bio redateljski debi kojeg je sjajno odradio.

I to bi bilo sve. Nadam se da vam se lista svidjela, a ako želite vidjeti još Božićnih preporuka, otiđite na naš Instagram profil i u naglascima pronađite preporuke za 24 Božićna filma! A isto možete učiniti i na našem TikTok profilu!

Naše ostale top liste pronađi ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights