Spider-Man napušta Marvel

Spider-Man napušta Marvel svijet, odnosno MCU. Vijest je to koja je izašla u proteklih nekoliko sati i poharala internet. Poznato je kako su Disney, koji je vlasnik Marvela, i Sony, proteklih nekoliko mjeseci pokušali postići novi dogovor o suradnji. Naime, Sony je i dalje vlasnik filmskih prava za ovog superjunaka, te on distribuira sve filmove o Spider-Manu u kojima je on glavni lik. Svi ostali filmovi u kojima se Spider-Man pojavljuje te igračke i slična roba, u distribuciji su Marvela.

Dosadašnji dogovor između Disneyja i Sonyja podrazumijevao je i da 95% zarade pripada Sonyju, a 5% zarade na dan otvaranja filma ide Marvelu, odnosno Disneyju. Čini se da je Disney pokušao značajno poboljšati svoj dogovor te je tražio da se to raspodjeli ravnopravno, to jest 50-50. Sony koji je u posljednje vrijeme postigao značajne financijske uspjehe sa filmovima kao što su Venom i Spider-Man: Into the Spider-Verse, ovaj dogovor je odbio. To je navelo Disney da donese odluku o povlačenju Kevina Feigea s mjesta producenta budućih Spider-Man filmova, a to je pozicija na kojoj se dosad nalazio i na kojoj ga je Disney putem novog dogovora želio zadržati. Posljedično, to znači da Spider-Man napušta Marvel.

Sony je u službenoj izjavi objavio kako je razočaran potezom Disneyja, ali da razumije njihovu odluku da maknu Feigea s projekta koji nije u njihovom vlasništvu. Kao jedan od razloga za Feigevo povlačenje navodi se i kupovanje Foxa te dolazak X-Mena i Fantastične četvorke nazad pod Marvelov krov. Ovom akvizicijom te razvojem brojnih serija za Disney+ koje će biti usko povezane uz Marvelov filmski svijet, Kevin Feige će doista imati mnogo posla budući da je predviđeno da ih i dalje sve on osobno nadzire, tj. da bude producent na njima. Sony je još naglasio kako je njihova suradnja s Feigeom bila izvrsna te je u svojem priopćenju pokušao svu krivnju za neuspješne pregovore prebaciti na Disney. Prema ovome, čini se da to što Spider-Man napušta Marvel nije nešto što odgovara Sonyju.

Spider-Man: Far From Home

Zanimljivo je da su ovi detalji procurili u javnost nedugo nakon što je objavljeno da je Spider-Man: Far From Home postao film s najboljom zaradom u povijesti Sonyja. Mnogi također spekuliraju, kako su ove informacije namjerno puštene kako bi se izvršio pritisak fanova prema samom Sonyju da ostavi Spider-Mana unutar MCU-a. Takav rasplet događaja ne zvuči nemoguće jer većina fanova zasigurno ne želi vidjeti Spider­-Mana izvan Marvelovog svijeta u kojem je sada već duboko ukorijenjen i postaje jedan od najvećih heroja. Teško je zamisliti da bi isti broj gledatelja došao u kino kako bi pogledo novi Sonyjev Spider-Man film s novim glumcem u glavnoj ulozi i novom origin pričom.

No koliko je trenutno poznato, izlazak Spider-Mana iz MCU-a ne bi se trebao dogoditi odmah jer postoji ugovor na još dva filma s Tomom Hollandom u glavnoj ulozi i s Jonom Wattsom kao redateljem.

Naše ostale filmske vijesti možete pročitati ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights