John Cazale

13. ožujka 1978. sa samo 42 godine preminuo je glumac John Cazale koji je široj javnosti najpoznatiji po ulozi Freda Corleonea u Kumu. Cazalea mnogi smatraju jednim od najboljih sporednih glumaca svoje generacije, a iza sebe je ostavio besprijekornu filmografiju.

Cazale se naime u svojoj kratkoj karijeri koja je trajala samo šest godina pojavio u pet filmova. Svih pet je bilo nominirano za Oscara za najbolji film, a tri filma su i osvojila Oscara. Redom je glumio u klasicima The Godfather, The Conversation, The Godfather Part II, Dog Day Afternoon i The Deer Hunter. 12 godina nakon smrti pomoću arhivskih snimki pojavio se i u The Godfather Part III koji je također bio nominiran za Oscara. Time je Cazale postao jedini glumac u povijesti kojemu su svi filmovi u kojima je glumio nominirani za tu najprestižniju nagradu.

Cazale je završio glumu na sveučilištu u Bostonu, a šezdesetih godina prošloga stoljeća počeo je glumiti u kazalištu u New Yorku. Kazališnu karijeru gradio je zajedno s najboljim prijateljem Al Pacinom s kojim će kasnije glumiti u čak tri filma. Cazale je vrlo pažljivo birao uloge i vjerovao je da je kvaliteta važnija od kvantitete. Nakon uspjeha Kuma odlučio se vratiti kazalištu i prihvaćati samo kvalitetne filmske uloge. Za svoj rad u kazalištu nagrađen je s dvije nagrade Obie. Godine 1976. u kazalištu je upoznao Meryl Streep s kojom je bio u vezi sve do smrti.

THE GODFATHER (1972) & THE GODFATHER PART II (1974)

Cazale je svoj filmski debi imao u Kumu Francisa redatelja Forda Coppole gdje je glumio Freda – slabog i nekompetentnog srednjeg brata u obitelji Corleone. Coppola je bio toliko zadivljen njegovom glumom da mu je značajno proširio ulogu u Kumu 2. U njemu Fredo postaje ženskaroš i vodi casino u Las Vegasu. Cazale nije nikada bio nominiran za Oscara, a po mnogima je više zaslužio nominaciju od Lee Strasberga i Michaela V. Gazza koji su bili nominirani za svoje sporedne uloge u Kumu 2. Oba Kuma osvojila su Oscare za najbolji film i smatraju se jednima od najboljih filmova svih vremena.

Godfather Part II

THE CONVERSATION (1974)

Između snimanja dva Kuma Coppola je Cazalea angažirao za sporednu ulogu Stana u paranoičnom trileru Prisluškivanje s Gene Hackmannom u glavnoj ulozi. 1974. se pokazala kao odlična godina za Coppolu i Cazalea. Naime i The Conversation je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma. A kao što znamo, izgubio je od njihovog drugog filma – Kuma 2. The Conversation je na filmskom festivalu u Cannesu osvojio Zlatnu palmu koja se dodjeljuje najboljem  filmu po izboru žirija.

The Conversation

DOG DAY AFTERNOON (1975)

Nakon tri filma s Coppolom Cazale je odlučio raditi s još jednim velikim redateljem sedamdesetih – Sydneyem Lumetom. Pasje poslijepodne je istinita priča o bizarnoj pljački banke iz 1972. godine. U svojoj trećoj kolaboraciji Pacino i Cazale glume Sonnyja i Sala koji odluče opljačkati banku kako bi Sonny skupio novac za operaciju promjene spola svoga ljubavnika Leona. Pljačka vrlo brzo krene po krivu kada pljačkaši uzmu taoce i saznaju da se u banci nalazi samo 1,100 $. Film je bio nominiran za Oscara, ali je izgubio od Leta iznad kukavičjeg gnijezda. Za rad na ovome filmu Cazale je nominiran za Zlatni Globus i to mu je jedino važnije priznanje u filmskoj karijeri.

Dog Day Afternoon

THE DEER HUNTER (1978)

Cazaleu je dijagnosticiran rak pluća 1977. i antiratna drama Lovac na jelene će mu biti posljednji film. Kada je studio saznao za njegovu bolest zahtijevali su da netko drugi odglumi njegovu ulogu ali su redatelj Michael Cimino i Cazaleova djevojka koja je također glumila u filmu Meryl Streep zaprijetili da će odustati od projekta ako Cazale neće biti u filmu. Studio je i dalje protestirao i kada su rekli da im je preskupo osigurati čovjeka koji umire or raka, njegovo osiguranje platio je Robert De Niro koji je bio glavna zvijezda filma. Cazale se pojavljuje u samo nekoliko scena u filmu i Cimino je odlučio njegove scene snimiti prve kako bi Cazale uspio  dovršiti film prije smrti. Rak mu se proširio na kosti i Cazale je preminuo 13. ožujka 1978. sa samo 42 godine i nije uspio pogledati svoj posljednji film koji je u kinima izašao krajem te godine. Lovac na jelene osvojio je Oscara i postao je treći od pet Cazaleovih filmova koji je osvojio tu prestižnu nagradu.

The Deer Hunter

1990. godine Cazale se pomoću arhivskih snimki pojavio i u jednoj sceni u filmu Kum 3. Ovaj film također je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma. Dokumentarac o životu i radu Johna Cazalea naziva I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale imao je svoju premijeru 2009. na filmskom festivalu Sundance. U dokumentarcu glumci Phillip Seymour Hoffman, Sam Rockwell, Steve Buscemi i Michael Fassbender svi navode Cazalea kao veliki utjecaj.

Jedan od najvećih

John Cazale glumio je uz bok najvećim glumcima sedamdesetih. Kao što su Robert De Niro, Al Pacino, Gene Hackman, Meryl Streep, Robert Duvall, Diane Keaton i Christopher Walken. Većina njih tvrdi da je Cazale jedan od najboljih glumaca s kojim su radili i da su uz njega i oni bolje glumili. Pacino koji je s njim počeo glumiti u kazalištu 1965. kazao je kako je od Cazalea naučio najviše o glumi. Dodao je i kako je želio do kraja svog života raditi s Johnom.

Cazale je većinom glumio povučene i nenametljive autsajdere i možda je zato nepravedno ostao zaboravljen u očima šire javnosti. Da nije umro da vrhuncu karijere, John bi sigurno glumio u još mnogo filmova i postao jedan od poznatijih glumaca svoje generacije. Ovako je iza sebe ostavio savršenu i besprijekornu filmografiju kakvu vjerojatno više nitko nikad neće ostvariti.

Naše ostale filmske vijesti možete pročitati ovdje.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights