recenzija u ime oca

REDATELJ: Jim Sheridan
ULOGE: Daniel Day-Lewis (Gerry Conlon), Pete Postlethwaite (Giuseppe Conlon), Emma Thompson (Gareth Peirce)

Danas je 25. godišnjica izlaska filmskog klasika pod imenom U ime oca pa smo se tako odlučili za našu prvu retro filmsku recenziju. Film je istinita priča o nevino osuđenim Ircima i jednoj Engleskinji koji su bili optuženi za bombaški napad u Londonu. Scenarij je napravljen prema knjizi koju je napiso glavni lik, Gerry Conlon, kojeg tumači filmski kameleon Daniel Day-Lewis.

Film prati život Gerryja Conlona od trenutka kada taj mladi Irac na nagovor obitelji napušta Belfast i odlazi u London kako ne bi ponovno upao u probleme s lokalnim ogrankom IRA-e. Na putu prema Londonu susreće svog starog prijatelja te oni po dolasku na svoje odredište odsjedaju u kući s nekoliko svojih vršnjaka. Jedne večeri, tijekom njihovog boravka u Londonu dogodi se zloglasni bombaški napad IRA-e na Guildorf Pub 1974. godine u kojem je poginulo nekoliko ljudi. Gerry, njegovi prijatelji, ali i obitelj uskoro postaju glavni osumnjičenici. Pod velikim policijskim pritiskom, prijetnjama i torturom, oni u konačnici priznaju krivnju za napad te bivaju osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Nakon toga počinje njihova nova borba za pravdu.

Sam naslov filma dolazi iz činjenice da je i Gerryjev otac završio u zatvoru sa svojim sinom. Naime, u trenutku kada je Gerry, nakon nekoliko dana mučenja priznao zločin, Giuseppe je došao u London kako bi ga posjetio u zatvoru ne znajući za njegovo priznanje. Ono što Gerry poduzima tijekom odležavanja svoje kazne kako bi preokrenuo odluku suda čini upravo U ime oca.

U ime oca

U ime oca stoga ne radi odličan posao samo na prikazivanju ljudske borbe i patnje nevino osuđenih. On nam donosi i razvoj Gerryja Conlona od mladića koji život ne shvaća dovoljno ozbiljno i nema blizak odnos s ocem, do nekoga tko sve svoje fizičke i intelektualne sposobnosti upotrijebi kako bi pomogao vječno optimističnom ocu da dokaže nevinost sviju optuženih za bombaški napad.

O fantastičnoj glumi Daniela Day-Lewisa ne treba govoriti mnogo. U svakoj ulozi u kojoj se našao, ovaj glumac davao je cijelog sebe. Stoga u tome nije iznimka ni U ime oca za kojeg je dobio i nominaciju za najbolju glavnu mušku ulogu. Osim ove nominacije, U ime oca pokupio ih je još šest. Među nominiranima se tako našao i fantastični Pete Postlethwaite koji glumi Day-Lewisovog filmskog oca, Giuseppea Conlona. On je svojom glumom uspio prikazati snažnu očinsku ljubav, veliku snagu volje, ali istovremeno i fizičku krhkost Giuseppea Conlona nakon nekoliko godina provedenih u zatvoru.

Za svoju ulogu u filmu nominirana je i Emma Thompson koja glumi Gareth Peirce, odvjetnicu koja se mnogo godina nakon osude pojavljuje kao nova odvjetnica osuđenika. Iako njezina prisutnost na velikom platnu nije toliko velika koliko oca i sina Conlon, ona je ipak ostavila trag na ovom filmu. Prije svega ostaje zapamćena njena emocionalna izvedba u sudnici dok navodi dokaze koji su bili skriveni kako se okrivljenike ne bi moglo osloboditi. Onima koji vole provjeravati činjenice u filmovima, važno je napomenuti kako u stvarnosti nije postojala samo jedna odvjetnica koja je radila na njihovom slučaju već se radilo o cijelom timu. Također, u filmu je prikazano kako su Gerry i Giuseppe dijelili zatvorsku ćeliju što također nije istina već je služilo dramatizaciji filma.

Za one koji ne znaju kako se ova istinita priča na kraju razriješila, ovdje ću se zaustaviti s recenzijom kako bi ipak ostavio prostora za malo filmske magije onima koji će U ime oca pogledati po prvi put. Na kraju ću još napomenuti kako se film istaknuo režijom i scenarijem pa je i za to bio nominiran na dodjeli Oscara.

OCJENA: Odličan prikaz istinite priče nevino osuđene grupe koja je bila žrtveno janje za smirivanje političke situacije. Film će svakako uzburkati emocije zbog prikaza odnosa policije i sudstva prema optuženicima kao i zbog odnosa oca i sina Conlon koji se razvija tijekom filma.

Naše ostale filmske recenzije možete pročitati ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights