Film “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” redatelja i animatora Dalibora Barića ušao je u utrku za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma.

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa odnosno Accidental Luxuriance of the Translucent Watery Rebus jedan je od 27 filmova u takozvanom Academy Screening Roomu iz kojega će članovi Akademije izabrati pet koje će nominirati za prestižnu nagradu. Najveći favoriti za osvajanje nominacija su Pixarovi Soul i Onward te Wolfwalkers, Over the Moon i japanski Demon Slayer the Movie: Mugen Trai.

Film “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” najavljivan je na Animafestu kao “filozofsko-revolucionarni, animirano-igrani, kolažno-rotoskopski foto-krimić”, u čijem su središtu Martin, koji se pokušao boriti protiv sustava i sada je u bijegu, i Sara, konceptualna umjetnica kojoj se pridružuje revolucionarnoj komuni na selu.

Glasove u filmu dali su Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal, Pavlica Brazzoduro Bajsić.

Dalibor Barić multimedijski je umjetnik koji živi i radi u Zagrebu. Autor je kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova, glazbenih spotova, stripova, crteža i kolaža, a bavi se i glazbom. Iza sebe već ima nekoliko kratkometražnih animiranih filmova, a Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa mu je najambiciozniji projekt do sada.

Nominacije će vjerojatno biti objavljene krajem ožujka, a 93. dodjela filmskih nagrada Oscar održat će se 25. travnja. Prisjetimo se, hrvatski film Surogat 1962. je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg kratkometražnog animiranog filma.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights