Zlatni globusi 2024. – dobitnici

Održana je 81. dodjela nagrade Golden Globes, odnosno Zlatni Globusi, na kojima se nagrađuju najbolji filmovi i serije prethodne godine. Najveći favoriti među filmovima bili su Barbie s devet i Oppenheimer s osam nominacija. Kod serija, Succession je predvodila s čak devet nominacija.

Oppenheimerpobjednik večeri

Oppenheimer je bio apsolutni pobjednik večeri s čak pet osvojenih nagrada. Naime, osvojio je nagradu za najbolji dramski film, a Christopher Nolan je proglašen najboljim redateljem. Osim toga, Cillian Murphy i Robert Downey Jr. su osvojili nagrade za najboljeg glavnog i sporednog glumca. A uz to, film je osvojio i nagradu za najbolju glazbu.

Nagradu za najbolju komediju ili mjuzikl osvojio je Poor Things, a Emma Stone iz istoga filma je proglašena najboljom glumicom. Glumački par iz The Holdovers, Paul Giamatti i Da’Vine Joy Randolph, osvojili su nagrade za najboljeg glavnog glumca u komediji i najbolju sporednu glumicu. Jedinu nagradu za Scorseseove Ubojice cvjetnog mjeseca, osvojila je Lily Gladstone za najbolju glavnu ulogu u drami.

Anatomija pada osvojila je nagrade za najbolji scenarij i strani film, a The Boy and the Heron za najbolji animirani film.

Dominacija serije Succession

Kod serija je dominirao Succession koji je osvojio nagrade za najbolju dramsku seriju. A Kieran Culkin i Sarah Snook su osvojili nagrade za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu u dramskoj seriji te Matthew Macfadyen za najbolju sporednu ulogu. Elizabeth Debicki je za ulogu princeze Diane u seriji The Crown osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu.

The Bear je osvojio nagradu za najbolju komičnu seriju i za najbolje glavne uloge za Jeremyja Allena Whitea i Ayo Edebiri. Istim uspjehom se može pohvaliti i Netflixov Beef koji je proglašen najboljom mini-serijom, a zvijezde serije Steven Yeun i Ali Wong su proglašeni najboljim glumcima u mini-seriji.

Za još filmskih vijesti, klikni ovdje!

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights