Sinoć je održana 80. dodjela nagrade Golden Globes, odnosno Zlatni Globusi na kojima se nagrađuju najbolji filmovi i serije prethodne godine. Najveći favoriti među filmovima bili su Everything Everywhere All at Once sa šest i The Banshees of Inisherin s čak osam nominacija. Posljednji film s osam nominacija bio je Cold Mountain davne 2004. Kod serija, Abbott Elementary je predvodila s pet nominacija.

The Fabelmans je osvojio nagradu za najbolji dramski film, a Steven Spielberg za redatelja. The Banshees of Inisherin je osvojio nagradu za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije. Banshees je osvojio i nagrade za najbolji scenarij i Colin Farrell za najboljeg glavnog glumca u komediji ili mjuziklu. Banshees tako s tri nagrade predvodi listu dobitnika.

Glumačke nagrade

Nagrade za najbolje glavne glumce u drami osvojili su Austin Butler za Elvis i Cate Blanchett za Tár. Michelle Yeoh osvojila je nagradu za glumu u komediji ili mjuziklu za Everything Everywhere All at Once. Njezin kolega iz filma Ke Huy Quan osvojio je nagradu za sporednog glumca. Uz to, Angela Bassett je za Black Panther: Wakanda Forever osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Pinocchio je osvojio nagradu za najbolji animirani film, a Argentina, 1985 za najbolji strani film. Mnogi su se složili kako je upravo to bio najveći šok večeri.

Nagrade za serije

House of the Dragon osvojila je nagradu za najbolju dramsku seriju, a Abbott Elementary za komičnu seriju. The White Lotus pobjedu je odnio u kategoriji mini-serija.

Najboljim glumcima u dramskoj seriji proglašeni su Kevin Costner za Yellowstone i Zendaya za Euphoriju. Jeremy Allen White je za The Bear osvojio nagradu za najboljeg glumca u komičnoj seriji, a Quinta Brunson za najbolju glumicu za Abbott Elementary. Nagrade za najbolje sporedne uloge pripale su Juliji Garner za Ozark i Tyleru James Williamu za Abbott Elementary. Najbolji glumci u mini-serijama bili su Jennifer Coolidge za The White Lotus i Paul Walter Hauser za Black Bird.

Naše ostale filmske vijesti pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights