Sinoć su u Los Angelesu po 96. put dodijeljene najprestižnije filmske nagrade, Oscari. Najveći pobjednik večeri je očekivano Oppenheimer. On je osvojio Oscare za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu, montažu, kameru i glazbu.

Očekivalo se da će Oppenheimer osvojiti i nagradu za najbolju zvuk no Oscar je iznenađujuće, ali potpuno zasluženo osvojio The Zone of Interest. Isti film nagrađen je i za najbolji strani film. Iznenađujuće dobru večer je imao i Poor Things koji je slavio u četiri jako tijesne kategorije. Najveće iznenađenje večeri je bila pobjeda Poor Things ispred Maestra za najbolju šminku i frizuru. A a u gustoj borbi su od Barbie “preoteli” i Oscare za scenografiju i kostime. Ova tri Oscara su bila pokazatelj da Akademija stvarno voli Poor Things. Stoga ne čudi da je u “borbi večeri” Emma Stone ipak slavila ispred blago favorizirane Lily Gladstone.

Barbie je od osam nominacija osvojio samo nagradu za najbolju pjesmu. Time je Billie Eilish sa samo 22 godine postala najmlađa višestruka dobitnica Oscara. Drugi najstariji višestruki Oscarovac, s 26 godine je jučer postao njezin brat i partner u pisanju, Finneas O’Connell. S njim je Billie dvije godine ranije osvojila Oscar za najbolju pjesmu u No Time to Die. Vrhunac večeri je ipak bila Goslingova izvedba pjesme I’m Just Ken koja je također bila nominirana.

Rekordni gubitnici večeri

Maestro koji je bio nominiran u sedam kategorija je kući otišao praznih ruku. Gubitnik večeri je definitivno Scorseseov Killers of the Flower Moon koji nije slavio niti u jednoj od deset kategorija u kojima je bio nominiran. Nakon Gangs of New York i The Irishman, ovo je treći Scorseseov film s deset nominacija koji nije uspio osvojiti Oscar.

Nagrade za najbolje scenarije su osvojili Anatomy of a Fall i American Fiction. Da’Vine Joy Randolph iz The Holdovers je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu. Ukrajinski 20 Days in Mariupol je slavio u kategoriji najboljeg dokumentarca, a japanski Godzilla Minus One je osvojio Oscar za najbolje vizualne efekte. Još jedan japanski dobitnik je bio Miyazakijev animirani The Boy and the Heron koji je slavio ispred “domaćeg” Spider-Mana.

U kratkometražnim kategorijama su slavili War is Over, The Last Repair Shop i The Wonderful Story of Henry Sugar koji je Wesu Andersonu napokon donio Oscara.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights