Sinoć su u Los Angelesu po 93. put dodijeljene najprestižnije filmske nagrade, Oscari. Najveći pobjednik večeri je Chloé Zhao i njezin Nomadland koji je osvojio nagradu za najbolji film i Zhao donio nagradu za najbolju režiju čime je postala tek druga žena koja je osvojila tu prestižnu nagradu.

Ova malo drugačija ceremonija dodjele krenula je bez većih iznenađenja, ali nas je osobno zasmetalo što su nagrade za najbolju režiju i film dodijeljene prije nagrada za najboljeg glumca i glumicu. Međutim nakon što je Nomadland očekivano osvojio nagradu za najbolji film, uslijedila su iznenađenja! Od pet nominiranih glumica, velike šanse za osvajanje imale su sve osim Vanesse Kirby, ali ipak su svi mislili da će nagrada otići u ruke Carey Mulligan ili Viole Davis. Samo nekoliko minuta nakon što je kao producentica Nomadlanda Frances McDorman osvojila Oscar za najbolji film, osvojila ga je i za najbolju glavnu glumicu. Nakon Farga i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, McDormand je osvojila svoj treći Oscar za najbolju glavnu ulogu što je za rukom pošlo još samo Danielu Day-Lewisu i Katharine Hepburn. Također je postala i prva osoba koja je za isti film osvojila nagrade za najbolju glumu i najbolji film.

Zadnja nagrada večeri bila je ona za najboljeg glumca za koju su mnogi predviđali da će ju posthumno osvojiti Chadwick Boseman za ulogu u Ma Rainey’s Black Bottom. Nagradu je ipak osvojio Anthony Hopkins za ulogu u The Father za koji mnogi kažu da mu je najbolja u karijeri. Hopkins je tako sa 83. godine postao najstariji dobitnik u ovoj kategoriji, a na dodjeli se nije pojavio ni uživo, ni video vezom.

Najveći gubitnik večeri je The Trial of the Chicago 7 koji nije osvojio niti jednu nagradu od šest nominacija, a ostali filmovi su ravnomjerno raspodijelili nagrade. Youn Yuh-jung iz Minarija je osvojila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu, a Daniel Kaluuya iz Judas and the Black Messiah za mušku. “Judas” je osvojio i nagradu za najbolju pjesmu. Mank je osvojio nagrade za produkcijski dizajn i kameru, Sound of Metal slavio je u kategorijama najbolje montaže i zvuka, a Soul je osvojio za najbolji animirani film i glazbu. Ma Rainey’s Black Bottom osvojio je nagrade za najbolje kostime te šminku i frizuru, a najboljim stranim filmom proglašen je Another Round. Nagradu za najbolji originalni scenarij osvojio je Promising Young Woman, a za adaptirani The Father.

U nastavku možete pročitati tko je sve osvojio nagrade na 93. po redu dodjeli Oscara.

NAJBOLJI FILM: Nomadland
NAJBOLJA REŽIJA: Chloé Zhao – Nomadland
NAJBOLJI GLAVNI GLUMAC: Anthony Hopkins – The Father
NAJBOLJA GLAVNA GLUMICA: Frances McDormand – Nomadland
NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC: Daniel Kaluuya – Judas and the Black Messiah
NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA: Yuh-Jung Youn – Minari
NAJBOLJI ORIGINALAN SCENARIJ: Promising Young Woman
NAJBOLJI ADAPTIRANI SCENARIJ: The Father
NAJBOLJI FILM NA STRANOME JEZIKU: Another Round
NAJBOLJI ANIMIRANI FILM: Soul
NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM: My Octopus Teacher
NAJBOLJA KAMERA: Mank
NAJBOLJA MONTAŽA: Sound of Metal
NAJBOLJI ZVUK: Sound of Metal
NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI: Tenet
NAJBOLJA ORIGINALNA GLAZBA: Soul
NAJBOLJA ORIGINALNA PJESMA: Fight for You – Judas and the Black Messiah
NAJBOLJA SCENOGRAFIJA: Mank
NAJBOLJA ŠMINKA I FRIZURA: Ma Rainey’s Black Bottom
NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA: Ma Rainey’s Black Bottom
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM: Two Distant Strangers
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: If Anything Happens I Love You
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: Colette

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights