Sinoć su u Los Angelesu po 95. put dodijeljene najprestižnije filmske nagrade, Oscari. Najveći pobjednik večeri je Everything Everywhere All at Once koji je osvojio Oscare za najbolji film, režiju, originalni scenarij, montažu, glavnu žensku, sporednu mušku i sporednu žensku ulogu. Time je Everything Everywhere All at Once postao prvi Best Picture winner još od Slumdog Millionaire 2009. koji je osvojio sedam Oscara i prvi Best Picture winner koji je osvojio tri glumačke nagrade. U povijest Oscara samo su A Streetcar Named Desire 1952. i Network 1977. osvojili tri glumačka Oscara ali nisu uspjeli osvojiti Oscar za najbolji film.

Ove godine smo napokon imali nepredvidivu dodjelu u kojoj je bilo potpuno neizvjesno tko će osvojiti nagrade u čak tri glumačke kategorije i u tehničkim kategorijama kao što su kostimi, šminka, produkcijski dizajn i glazba.

Odličnu večer imao je i njemački All Quiet on the Western Front koji je osvojio Oscare za najbolji strani film, kameru, glazbu i produkcijski dizajn. Četiri Oscara je rekord za strani film koji dijeli s Fanny and Alexander, Crouching Tiger, Hidden Dragon i Parasite koji su također osvojili četiri Oscara.

Najveći gubitnici bili su The Banshees of Inisherin (9 nominacija), Elvis (8 nominacija), The Fabelmans (7 nominacija) i Tár (6 nominacija) koji nisu osvojili niti jedan Oscar.

Osim Everything Everywhere All at Once i All Quiet on the Western Front, jedini višestruki dobitnik bio je The Whale koji je osvojio Oscare za najboljeg glavnog glumca za Brendana Frasera i za najbolju šminku i frizuru.

Women Talking je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij, Black Panther: Wakanda Forever za kostime, Top Gun: Maverick za zvuk, Avatar: The Way of Water za vizualne efekte i Naatu Naatu iz indijskog RRR za najbolju pjesmu.

Guillermo del Toro’s Pinocchio je osvojio Oscar na najbolji animirani film, Navalny za dokumentarni, a The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, The Elephant Whisperers i An Irish Goodbye za najbolje kratkometražne filmove.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights