Sinoć su u Los Angelesu po 94. put dodijeljene najprestižnije filmske nagrade, Oscari. Najveći pobjednik večeri je CODA koja je osvojila Oscare za najbolji film, adaptirani scenarij i sporednu mušku ulogu – sve nagrade za koje je i bila nominirana. Time je CODA postao prvi film još od Grand Hotela 1932. koji je osvojio nagradu za najbolji film sa tri nominacije ili manje i prvi film koji je tu nagradu osvojio bez nominacija za najbolju režiju ili montažu.

Dune je osvojio najviše Oscara, njih čak šest – najbolja montaža, glazba, kinematografija, zvuk, vizualni efekti i produkcijski dizajn. The Power of the Dog je gubitnik večeri te je od 12 nominacija osvojio samo nagradu za najbolju režiju za Jane Campion. Time je Campion postala tek treća žena osvajačica ove nagrade. Zadnji film kojemu je jedini Oscar bio onaj za režiju je The Graduate iz 1967.

Ova dodjela bila je jako predvidiva te su u svim kategorijama slavili favoriti. Mi smo uspješno prognozirali sve kategorije osim one za animirani kratkometražni film. Da dodjela ne bude nezanimljiva pobrinuo se Will Smith. Naime nakon što se prezenter Chris Rock našalio na račun ćelavosti Smithove supruge Jade Pinkett Smith koja boluje od alopecije, Will Smith je došao do Rocka i ošamario ga je, a kasnije mu se derao “Keep my wife’s name out of your fucking mouth”. Zaista bizaran događaj koji će ostaviti veliku mrlju na Smithovoj karijeru.

Glumačke nagrade otišle su u ruke favoritima. Oscare za najbolje glavne uloge osvojili su Will Smith za King Richard i Jessica Chastain za The Eyes of Tammy Faye, a sporedne Ariana DeBose za West Side Story i Troy Kotsur za CODA-u.

CODA je osvojila i nagradu za adaptirani scenarij, a Belfast za originalni. Nagrada za najbolji strani film pripala je japanskome Drive My Car, Encanto je slavio za najbolji animirani film, a Summer of Soul za dokumentarni.

Oscara za najbolju pjesmu osvojili su Billie Eilish i Finneas za No Time To Die. Nagrada za najbolju šminku i frizuru pripala je The Eyes of Tammy Faye, a Cruella je pobijedila u kategoriji najboljih kostima. Najbolji kratkometražni filmovi bili su The Queen of Basketball, The Long Goodbye i The Windshield Wiper.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights