Sinoć su u Los Angelesu po 92. put dodijeljene najprestižnije filmske nagrade, Oscari. Najveći pobjednik večeri je Bong Joon-ho i njegov Parasite koji je postao prvi film na stranome jeziku koji je osvojio Oscar za najbolji film. Bong je osvojio i Oscare za najboljeg redatelja, najbolji originalni scenarij i najbolji strani film (iako ta nagrada tehnički ide državi iz koje film dolazi, a ne redatelju iz nekog čudnog razloga)

Osim iznenađenja u kategorijama najboljeg redatelja i filma, gotovo svi ostali Oscari otišli su favoritima. Renée Zellweger, Joaquin Phoenix, Laura Dern i Brad Pitt očekivano su osvojili glumačke nagrade i ponovila se 2018. godina kada su isti glumci osvojili Golden Globe, Critic’s Choice, SAG, BAFTA i Oscar nagrade.

Uz već spomenuti Parasite koji je osvojio nagradu za originalan scenarij, Jojo Rabbit je osvojio Oscar za adaptirani scenarij te su se time ponovili pobjednici s WGA i BAFTA dodjela.

Najviše Oscara nakon Parazita osvojio je 1917 koji kući ide sa kipićima za najbolju kameru, miksanje zvuka i vizualne efekte. 1917 bi se mogao smatrati jednim od najvećih gubitnika večeri jer je bio favorit za osvajanje “glavnih” nagrada za najboljeg redatelja i film. Najveći gubinik je ipak The Irishman koji nije osvojio niti jednu nagradu od svojih 10 nominacija, a ista stvar se Scorseseu dogodila i 2003. kad je Gangs of New York kući otišao praznih ruku nakon 10 nominacija.

Nakon očekivanog osvajanja nagrada favorita, prvo iznenađenje ovogodišnje dodjele bio je nastup Eminema koji je podigao publiku na noge izvevši svoj hit Lose Yourself za koji je 2003. osvojio Oscar za najbolju pjesmu.

Joker je imao najviše nominacija ove godine, njih čak 11, a osvojio je Oscare za najbolju glavnu ulogu koja je očekivano pripala Phoenixu i za najbolju originalnu glazbu. Once Upon a Time in Hollywood Quentina Tarantina osvojio je nagrade za najbolji produkcijski dizajn i za najbolju sporednu ulogu za Brada Pitta. Ford v Ferrari osvojio je tehničke nagrade za najbolju montažu i najbolju montažu zvuka.

Akademija se i ove godine odlučila da dodjela neće imati voditelja nego će nagrade prezentirati i dijeliti nekoliko desetaka najavljivača od kojih je većina bila nezanimljiva i dosadna. Kada u obzir uzmemo i da su gotovo sve nagrade otišle favoritima, činilo se da će ova dodjela biti jedna od najnenapetijih i dosadnijih u skorijoj povijesti. Da to ne bude tako pobrinuo se Bong Joon-ho koji osvojio Oscar za najboljeg redatelja ispred velikog favorita Sama Mendesa koji je za režiju 1917 osvojio gotovo sve nagrade koje je mogao. Nekoliko minuta nakon osvajanja Oscara za najboljeg redatelja, opet je došlo do iznenađenja kada je Parasite osvojio nagradu za najbolji film i postao prvi film na stranome jeziku kojemu je to pošlo za rukom.

U nastavku možete pročitati tko je sve osvojio nagrade na 92. po redu dodjeli Oscara.

Najbolji sporedni glumac: Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood)
Najbolji dugometražni animirani film: Toy Story 4 (Josh Cooley, Jonas Rivera i Mark Nielsen)
Najbolji kratki animirani film: Hair Love (Matthew A. Cherry i Karen Rupert Toliver)
Najbolja filmska glazba: Hildur Guðnadóttir (Joker)
Najbolji kratkometražni film: The Neighbor’s Window (Marshall Curry)
Najbolji dokumentarni film: American Factory (Steven Bognar, Julia Reichert i Jeff Reichert)
Najbolji kratki dokumentarni film: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl) (Carol Dysinger i Elena Andreicheva)
Najbolja pjesma:  “(I’m Gonna) Love Me Again” iz filma Rocketman (Elton John i Bernie Taupin)
Najbolja montaža zvuka: Ford v. Ferrari (Donald Sylvester)
Najbolji zvuk: 1917 (Mark Taylor i Stuart Wilson)
Najbolja šminka i frizura: Bombshell (Kazu Hiro, Anne Morgan i Vivian Baker)
Najbolja kostimografija: Little Women (Jacqueline Durran)
Najbolji vizualni efekti: 1917 (Guillaume Rocheron, Greg Butler i Dominic Tuohy)
Najbolja montaža: Ford v Ferrari (Andrew Buckland i Michael McCusker)
Najbolji snimatelj: Roger Deakins (1917)
Najbolja scenografija (produkcijski dizajn): Once Upon a Time in Hollywood (Barbara Ling i Nancy Haigh)
Najbolji izvorni scenarij: Parasite (Bong Joon-ho i Jan Jin-won)
Najbolji adaptirani scenarij: JoJo Rabbit (Taika Waititi prema romanu Caging Skies Christine Leunens)
Najbolji strani film: Parasite (Južna Koreja) (Bong Joon-ho)
Najbolja sporedna glumica: Laura Dern (Marriage Story)
Najbolji glumac: Joaquin Phoenix (Joker)
Najbolja glumica: Renée Zellweger (Judy)
Najbolja režija: Bong Joon-ho (Parasite)
Najbolji film: Parazit (Bong Joon-ho)

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights