Sinoć su u Londonu dodijeljene nagrade BAFTA, britanske filmske akademije. Dodjela je prošla bez većih iznenađenja, a “domaći” film 1917 osvojio je najviše nagrada.

1917 redatelja Sama Mendesa osvojio je šest nagrada za među kojima su i one za najbolji film, najbolji britanski film, najboljeg redatelja i kameru.

Glumačke nagrade očekivano su osvojili Joaquin Phoenix i Renee Zellweger za glavne uloge i Laura Dern i Brad Pitt za sporedne, a iste dobitnike ćemo vjerojatno gledati i na Oscarima u nedjelju s obzirom na to da su isti glumci osvojili sve važnije nagrade – Golden Globes, Screen Actors Guild Awards, Critics’ Choice Awards i BAFTA.

Južnokorejski film Parasite osvojio je nagradu za najbolji strani film i za najbolji originalni scenarij, a Jojo Rabbit redatelja i scenarista Taike Waititija osvojio je nagradu za adaptirani scenarij. Isti filmovi osvojili su i nagrade Writers Guild Award, odnosno nagrade udruženja scenarista te su tako postali glavni favoriti za Oscare.

Once Upon a Time in Hollywood Quentina Tarantina osvojio je samo jednu nagradu, a The Irishman niti jednu. Scorseseovom filmu istu sudbinu mnogi predviđaju i na Oscarima.

BAFTA je bila posljednja veća dodjela nagrada prije Oscara koji nas očekuju u nedjelju 9. veljače.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights