Sinoć su u Londonu dodijeljene BAFTA nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, a nekoliko sati kasnije u Los Angelesu Critics’ Choice Awards (CCA) američkih i kanadskih filmskih kritičara.

The Power of the Dog bio je nominiran za BAFTA-u u osam kategorija, a osvojio je “samo” dvije nagrade, one za najbolji film i režiju. Potpuno očekivano, Jane Campion iste je nagrade osvojila i na Critics’ Choice Awards, a dan ranije je od udruženja redatelja (Directors Guild of America) osvojila nagradu za najbolju režiju. Time su Campion i The Power of the Dog još jednom potvrdili ulogu favorita na Oscarima koji su za dva tjedna.

Dune, koji je na BAFTA-i imao jedanaest nominacija, dobro je prošao u tehničkim kategorijama, osvojivši nagrade za najbolju kameru, scenografiju, glazbu, zvuk i vizualne efekte.

Will Smith je za ulogu u King Richardu osvojio i BAFTA-u i CCA za najboljeg glavnog glumca, a u kategoriji najbolje glavne glumice na BAFTA-i je iznenađujuće je pobijedila Britanka Joanna Scanlan za After Love. Jessica Chastain je za The Eyes of Tammy Faye osvojila CCA nagradu za najbolju glumicu. Obje nagrade za sporedne glumce otišle su u ruke Ariane DeBose (West Side Story) i Troya Kotsura (CODA).

CODA je ispred favorita The Power of the Dog i The Lost Daughter osvojila BAFTA nagradu za najbolji adaptirani scenarij, a BAFTA za najbolji originalni scenarij otišla je Paulu Thomasu Andersonu za Licorice Pizza. Critics’ Choice nagrade za najbolje scenarije osvojili su Jane Campion za The Power of the Dog i Kenneth Branagh za Belfast.

Japanski film Drive My Car je na obje dodjele osvojio nagradu za najbolji strani film.

CCA nagrađuje i televizijske serije, a pobjednici večeri bili su Succession koji je osvojio nagrade za najbolju dramsku seriju i najbolje sporedne glumce za Sarah Snook i Kierana Culkina, te Ted Lasso koji je osvojio nagrade za najbolju komičnu seriju i najboljeg glumca (Jason Sudeikis) i sporedne glumce (Brett Goldstein i Hannah Waddingham).

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights