Babylon Berlin

„Prema svijetlu. Prema istini.“

Babylon Berlin je najskuplja serija koja nije na engleskom jeziku u povijesti s budžetom od vrtoglavih 40 milijuna eura. Samo prema toj činjenici očekujemo određenu ambicioznost i razinu kvalitete. Serija je smještena u Njemačkoj za vrijeme Weimarske Republike između dva svjetska rata. To je izrazito zanimljivo vrijeme u povijesti kada se u jednoj državi nalaze komunisti, nacisti, kapitalisti, ratni oficiri, demokrati i naposljetku car. U seriji pratimo Gereona Ratha kojeg odlično glumi Volker Bruch. On je nakon traumatičnog iskustva prvog svjetskog rata postao detektiv u njemačkoj policiji te s njime prolazimo kroz razne slučajeve; od ubojstava do ilegalnog naoružavanja njemačke vojske.

U Babylon Berlinu možemo vidjeti sav raskoš života u međuratnoj Njemačkoj. Bogat društveni život, raskošne zabave, komunističke akcije, početak nacističkih radnji, ruske utjecaje, pokušaje vojnih pučeva…Glavni izazov koji serija sama sebi postavlja je objediniti sve razne elemente serije u jednu kohezivnu radnju. I to je izazov koji u prve dvije sezone serija u najvećem broju uspješno rješava. Iako postoji puno elemenata s kojima se serija indirektno ili direktno bavi, uvijek će glavno težište radnje biti ranije spomenuti detektiv Rath ili njegova asistentica Charlotte Ritter koju glumi Liv Lisa Fries. Nakon dvije sezone sam bio stvarno oduševljen odličnom produkcijom i prikazom izrazito zanimljivog vremena. Jedina zamjerka koju sam imao je što je serija ponekad stvarno imala previše elemenata kojih prikazuje i jednostavno bi izgubila svoje težište kada bi izlazila iz svoje glavne radnje.

Treća sezona serije zato prikazuje mnogo manje elemenata te je fokusiranija na određene likove. U njoj pratimo jednog od likova iz Berlinskog podzemlja – Edgara Armenca koji se odlučio sa svojim partnerom Walterom Weintraubom koji je upravo izašao iz zatvora uložiti u filmsku industriju kao filmski producenti na jednom filmu. Na snimanju filma se dogodi ubojstvo glavne glumice koje pokreće cijelu radnju treće sezone. Ubojstvo preuzimaju dva ranije spomenuta glavna lika: Gereon Rath i Charlote Ritter. Ubrzo kreće lov na fantomskog ubojicu koji će svakom epizodom sve više iznenađivati i šokirati. Naravno, to je samo glavni fokus radnje nove sezone, uz njega postoji još mnogo tema koje se istražuju od kojih je svakako bitna predviđanje ekonomske krize koja je nastala 1929. godine.

Za razliku od prošlih sezona, u trećoj sezoni se ne prikazuju toliko radne akcije komunista, nacista i ostalih ekstremnih skupina u to vrijeme. Također, nema toliko prikaza noćnog života i zabava koje smo mogli vidjeti u prethodnim sezonama i koji su nam dočarali život u to vrijeme. Kao da je serija odlučila smanjiti svoj opseg. To može biti kritika ali je i pohvala jer je treća sezona serije odlučila ići u „dubinu, a ne u širinu“. Umjesto toga, u ovoj sezoni možemo vidjeti kako su radničke nacističke udruge uspijevale regrutirati mlade članove na primjeru Rathovog sina koji iz crkvene udruge pređe u mlade naciste. Zanimljivo je gledati ta naizgled nevina kampiranja nacističke radničke mladeži ali koji zapravo uči mladež nasilnom ponašanju. I u ovoj sezoni nam tvorci serije prikazuju one najsiromašnije dijelove društva i njihovo preživljavanje u ovom rascijepanom društvu Weimarske Republike. Novi element koji nam daje serija je onaj pravne prirode. Na primjeru osude Grete Overbeck vidimo tadašnji surovi pravosudni proces i pokušaje odvjetnika da utječu na korumpirani pravosudni sustav.

Svakako bih preporučio seriju svim povijesnim fanaticima i ljudima koje zanima kako je moglo doći do nacizma u Njemačkoj. Babylon Berlin  nam daje najbolji mogući uvid u to rascijepano društvo Weimarske Republike koje će biti uvjet za nastanak nacističke Njemačke. Pomalo je tužno ponekad gledati seriju jer zapravo znamo gdje će to društvo završiti kada dođu nacizam i Hitler na vlast. Jedva čekam novu sezonu koja je trenutno najavljena za 15. listopada ali tko zna kada će zapravo izaći zbog novih uvjeta uzrokovanih korona virusom. Nadam se da će tvorci serije uspjeti prikazati život u Njemačkoj sve do samog dolaska Hitlera na vlast.

Naše ostale recenzije serija možete vidjeti ovdje.

+ ranije objave

Magistar politologije. Zaljubljenik u filmove od kada sam prvi puta upoznao Donnieja Darka i Keysera Sozea. Obožavatelj psiholoških trilera i opusa Denisa Villeneuevea.

Verified by MonsterInsights